Olin eelmisel päeval ploomid puu alt kokku korjanud, puhastanud, tükeldanud ja korraks keema lasknud. Seda oli kokku 3 kg, jagasin pooleks.
Musta teega, idee Ragnelt, natuke muudetud kogused, lisasin ka moosipaksendajat (võiks kasutada moosisuhkrut), kuna üliküpsed ploomid on väga mahlased ja moos jääks vedel.
1,5 kg tükeldatud ploome (kivid eemaldatud)
Kõvade ploomide puhul lisada veidi vett (1-1,5 dl)
2 kotti musta teed (mul oli Earl Grey)
0,5 suure sidruni mahl ja soovi korral riivitud koor
600 g suhkrut + väga pehmete ploomide korral 1,5 sl (ca 15g) moosipaksendajat
Lisasin kuhjaga supilusikatäie suuri suhkrukaramelli tükke (Dansukker), lihtsalt oli selline lahtine pakk kapis ja arvasin, et karamelline lisamaitse oleks hea.
Valmistamine:
Puhastatud tükeldatud ploomid potti. Ülipehmed ploomid annavad juba kividest puhastades piisavalt vedelikku välja, kõvadele tuleks lisada veidi vett. Lase keema tõusta ja madalal tulel podiseda. Kui ploomidest on piisavalt palju vedelikku eraldunud, lisa segusse musta tee kotikesed. Keeda ploomisegu, kuni ploomitükid on pehmed. (Siin võttis Ragne teekoti ploomide juurest välja. Mulle tundus, et tee maitset ei ole üldse tunda ja jätsin veel sisse, eemaldasin vahu korjamise ajal).
Sega juurde suhkur ja paksendaja (või moosisuhkur), sidrunist pressitud mahl. Sidrunikoort ma seekord ei pannud. Keeda veel ca 10 minutit, korja keetes tekkiv vaht.
Zero waste: vahu võib näiteks röstsaia peal süüa!
Tõsta moos steriliseeritud purkidesse ja sule.
Siin on viimane potipõhjas kraabitud kausitäis, mis hommikul toorjuustuga koos röstsaial ära sai maitstud.


Kommentaarid
Postita kommentaar