Ilma marjadeta ja vähema suhkruga saab sellest täiesti arvestatava leiva, mis juustuga mõnus süüa. Ega poest ostetud siirupiga tumedaks tehtud leib vähem magus ei olegi, mõned veel rosinatega ka.
Keeks ise on magus arvestusega, sisse lähevad hapud marjad - (külmutatud) jõhvikad, pohlad, sõstrad, tikrid - või peenelt tükeldatud rabarber. Võib need ära jätta ja panna tainasse vähem suhkrut.
Kui on, siis juba ilu pärast peale ka marju, väga kenad on (külmutatud) vaarikad. Tikrid, murelid, ploomiveerandikud.
Koostis:
100g võid
ca 300g kooritud võimalikult pehmet banaani
2 muna M
1,5 dl pruuni suhkrut, fariin on ok
paar näputäit soola
1 tl vanillisuhkrut
3 dl jahu (võib osa täistera või lisatud veidi kliisid)
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soodat
ca 50 g (mooni)seemneid
ca 100 g hapusid marju (kui külmutatud, siis sulatamata) või peenelt tükeldatud rabarberit
Soovi korral natuke rosinaid, tükeldatud kuivatatud aprikoosi vm
Vormi puistamiseks riivsaia või mannat
Peale: marju, seemneid-pähkleid, suurekristallilist suhkrut
soori korral kaneeli, kardemoni
Valmistamine:
Küpsetan suuremas 1,5 liitrit mahutavas leivavormis.
Kui lisaks marjadele või marjade asemel panna rosinaid-aprikoose, siis need võiks esimesena läbi pesta ja jätta muu ettevalmistuse ajaks sooja vette ligunema.
Ahi sooja 170 kraadi pöördõhuta.
Või sulatan tavaliselt küpsetusvormis soojeneva ahju põhjas. Ei ole vaja eraldi rasvast nõud pesta. Kui või tainasse valada, siis jääb vormi põhja veel piisavalt, et see laiali määrida ja siis vormi põhi ja küljed riivsaia või mannaga üle puistada.
Kausipõhjas surun banaanid kahvliga võimalikult puruks. Kui on kõvem banaan, siis on lihtsam on seda teha taldrikul, aga ma ei viitsi asju eraldi pesta. Siis kaussi munad, suhkur, sool vanillisuhkur, kergelt koos läbi kloppida.
Teoreetiliselt võiks kuivained segada eraldi kausis, nagu ma siin fotol püüdlikult teen. Enamasti ei viitsi. Tõstan banaanisegu peale kuhja jahu (+kliid) ja selle peale küpsetuspulbri ja sooda. Segan pealmist osa kahvliga võimalikult segi. Nüüd võiks marjad ja seemned ka natuke jahuga segada ja alles siis kogu tainas ettevaatlikult segamini.
Määritud ja mannaga või riivsaiaga ülepuistatud vormi. Üks vorm kipub mul põhja kinni võtma, sellesse panen põhja riba küpsetuspaberit.
Kui on marju peale laduda, siis laon ja kohe südamest. Ja näiteks mandlilaaste, pähkleid, kõrvitsaseemned on väga ilusad. Puistan jahvatatud kardemoni. Ilus suurekristalliline pruun suhkur teeb peale mõnusa krõbeda karamellise kihi.
Veel üks zero waste trikk kohvikust: ma ei joo kohvi suhkruga. Kui kohv tuuakse koos suhkrupakikesega, siis pistan selle kotti. Just neid vahvaid suhkrupakke on siin pealepuistamiseks hea kasutada.
170 kraadi juures ilma pöördõhuta ca tund. Külmutatud marjadega kauem. Ahjud on erinevad ja eriti muude asjadega koos küpsetades on mul ka aeg varieerunud: ca 50-75 min.






Kommentaarid
Postita kommentaar