Krõbeleib maisijahuga

Juurde oma aia tomateid, isetehtud teravat salsat, toorjuustu. Taevalik.

Algne postitus oli 21.oktoobrist. Täna küpsetasin pool kogust ehk ühe plaaditäie ahjus koos jõulukoogiga. Jõulukook küpseb pöördõhuga 130 kraadi juures ja kuigi seda krõbeleiba võib teha 200 kraadiga, küpses ka madalal temperatuuril väga ilusaks, selleks kulus 40 minutit. 

Pille Endeni ja Tiina Lebase "Leiva-aabitsast" lk 133 proovisin mõned aastad tagasi teha Mehhiko maisileiba tšilli ja juustuga. Selline ümmarguse pätsikesena küpsetatav leib. Oli söödav, aga masendavalt kuiv. Olen raamatusse kirjutanud, et "rohke määrdega OK".

Ja siis ükskord proovisin nii, et määrisin taina plaadile laiali. Oli juba parem. Järgmisel korral määrisin kahele plaadile, sai veel õhem ja oli lausa imeline. Kui see tükkideks murda, siis võib krõbistama jäädagi. Niisiis küpsetangi seda nüüd nii. 

Osa juustust asendan Parmesaniga (selle asemel Forte on hea). Raputan seda veidi ka peale. Pruunistamine on selline õhkõrn piir mõnusa pruuni krõbeduse ja liigse kõrbemise vahel, nii et lõpus tuleb hoolikalt jälgida.    

Siin lasin ühte 3 min kauem kui teist. Mulle meeldib väga pruun, teistele vähem.

2 dl maisijahu

5 dl nisujahu

2 sl suhkrut

1 tl soola

2 tl küpsetuspulbrit

2 dl riivjuustu (osa tavalist, nt Eesti juust, osa laagerdatud kõvajuustu, nt Forte) 

2 tl tšillipastat, asendan 9 raputust Tabascot

1 M muna, lahti klopitud

2 sl õli

2,5 dl piima

Soovi korral pealepuistamiseks veel väike peotäis parmesani/fortet.

Pane ahi sooja 200 kraadile pöördõhuga. 

Sega kuivained, lisa juust ja märjad ained, sega ühtlaseks. 

Jaga kaheks, 

suru kahele küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile õhukese kihina. Tainas on tihke ja nätske, aga märgade kätega vajutades õnnestub küll ja paksus ei pea väga ühtlane olema. 

Ebaühtlased sakilised servad on kindlasti boonus - mõnusat krõbedat serva on nii rohkem.   

Puista peale kõvajuustu, kui kasutad. 

Küpseta kuldseks, pruunistunud servadega. Vahepeal peaks kontrollima ja vajadusel plaadi ahjus teistpidi pöörama, kui ahi näiteks ühelt küljelt rohkem küpsetab. 


Nagu postituse algusse lisasin, saab ka madalal temperatuuril pikemalt küpsetades väga hea tulemuse, näiteks 130 kraadi pöördõhuga ca 40 minutit. 

Kommentaarid