Seakülg mee ja sinepiga


Mõnus ahjuliha, mille pekki söövad ka pekipõlgurid, sest rasv on välja küpsenud ja kõik lihtsalt sulab suus. Võib küpsetada valmis eelmisel päeval ja siis sobiva suurusega vormis ahjus lahtiselt kuumutada koos liha alla tekkinud kastmega. Külmad lõigud maitsevad musta leivaga suurepäraselt ja sobivad ka omatehtud ilma lihata purgisupi sisse.    


Selliseid tooreid lihatükke müüakse näiteks Selveri lihaletis peekoni nime all. Kui veab, saab müüjat paluda, et ta tagaruumi varudest ühe laiema tüki lõikaks, selle kamarat on parem ruudustada. Aga saab ka paari kitsama ribaga hakkama. Kuna ribad olid pikad, siis pidin nad pooleks lõikama, et pannile mahuks.  

See liha on ca 800g ja muud kogused panin kirja vastavalt sellele.

800g sea küljeliha (nn peekon)

natuke õli praadimiseks

kanget sinepit (mul oli Põltsamaa)

2 sl mett *

sidrunimahla ca 1/4 sidrunist

1dl kuiva siidrit või hapukat (õuna)mahla

soola-pipart

* kui haput mahla või kuiva siidrit ei ole ja kasutad magusat, siis peaks mee kogust vähendama. 

Lõika kamarale sälgud. Ruudustik on kena, aga võib ka lihtsalt triibutada. 

Aja pann lusikatäie õliga kuumaks, pane lihatükid pannile, kamar allpool. Lase üsna tugeval kuumusel praadida, kuni kamar on kenasti pruun. Algul võib kamar panni külge kinni jääda, aga pruunistudes laseb ennast lahti. 

Pruunista igast küljest. 

Määri peale sinepit, panin kummalegi küljele sellise sutsu nagu pildil näha. Lase mesi pannil sulada ja keera liha selle sees, nii et igalt poolt kenasti kleepuva seguga koos on. 

Tõsta liha kahekordse küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuvormi, võimalusel jäta kamar üles. Kuna tükid olid kitsad ja kõrged, kasutasin seekord keeksivormi. Paber peaks olema piisavalt suur, et selle saab pealt korralikult tihedalt kinni keerata. Ära veel keera, enne tuleb kaste!


Vala pannile siider või mahl, lase umbes poole võrra kokku keeda ja vala lihale. Keera paberiservad tihedalt kokku. Kata vorm tihedalt fooliumiga.


 Pane ahju ca 140-150 kraadi juurde (minul leivaahju kraad näitab 130) paariks tunniks, oleneb tükkide suurusest ja rasvasusest. Kui lõhn on juba vastupandamatu, siis vaata, mis paberi vahel toimub. Ilmselt ongi valmis. Kui vaja, siis lase veel küpseda. 

Mulle meeldib selline eriti pehme kummikommi moodi kamar. Päris krõbedaks niimoodi kinniselt haudunud kamarat ei saa, aga mõnevõrra pruunimaks saab, kui tõstad paberist välja ja paned sobivas küpsetusnõus kuuma ahju või grilli alla.  

 

Kommentaarid