Gözleme! Täidisega pannipirukad Türgi moodi.

  
Seda tainast on erinevates retseptides nii pärmiga kui ilma, aga tundub, et autentsem on pärmivaba versioon. Pärmivaba puhul on mõnes kohas ka lihtsalt pehme pannkoogilaadne pirukas, mõni jälle krõbe. Õhuke krõbe tainas tundub ka kuidagi isuäratavam ja krõbe see siin tõesti tuli. 

Panin mitmest kohast pärit retseptidest midagi kokku. Otsustasin teha ka kahte erinevat täidist - üks hakklihaga ja teine spinati-feta. 

Selle spinatitäidise puhul on mõnes kohas spinat eelnevalt koos sibulaga pannil läbi praetud, teisal jälle lihtsalt muljutud. Proovisin seda muljutud versiooni ja küpses küll korralikult ära, aga hammustades voolas seest mahla välja, mis vist nii ei peaks olema. Ehk muutub spinat eelnevalt kuumutades siiski veidi kuivemaks? Teinekord proovin järele, sest läheb kindlasti kordamisele. Ja suvel proovin hoopis maltsa või nõgestega. 

Tainakogus kahe suure "pannkoogi" jaoks:

3 dl jahu

0,25 tl soola

ca 90 ml vett

2-3 sl õli (kasutasin väärisoliivõli, nagu ühes retseptis nõuti, aga arvan, et tegelikult vahet pole)

  
Segasin kokku, sõtkusin ca 5 minutit, kuni oli korralikult plastiline. Vormisin palliks ja jätsin kaussi kaane alla seisma - vähemalt 20 minutiks. Teoreetiliselt võib taina ka paar päeva varem valmis teha ja külmikus hoida, aga enne kasutamist peaks toasoojaks saama, muidu ei kannata rullida. 

Hakklihatäidis ühele koogile:

praadimiseks õli

0,5 sibulat, hakitud

1 küüslauguküüs, hakitud

ca 150 g hakkliha (mul oli kodune, peaks sobima igasugune)

(võiks lisada veerand paprikat kuubikutena)

peotäis noori spinatilehti või muud aiarohelist (mul aknalaualt peedi- ja porgandilehed, peenestatud)

0,3 tl jahvatatud vürstköömneid

0,25 tl paprikapulbrit

noaotsatäis cayenne'i või sobiv kogus tšillihelbeid

(teinekord lisan ka tükeldatud tšillit)

näputäis soola ja pipart (feta on soolane!)

Piruka vormimisel lisaks: ca 40 g (pehmet) fetat 

Keskmisel kuumusel õlis praadida sibulat minuti jagu, lisada küüslauk ja praadida segades veel minut. Nüüd võiks lisada paprikakuubikud, kui kasutad, praadida ka neid minuti jagu. Ja siis hakkliha. Olenevalt pliidist ja pannist peaks enne hakkliha lisamist ilmselt kuumust tõstma. Hakkliha praadides korralikult tükeldada ja praadida nii, et roosat enam ei paista. Kui kasutad spinati asemel veidi tugevama tekstuuriga lehti, siis võiks need lisada hakkliha praadimise keskel. Siis vürtsid ja maitseained lisada ja minuti jagu veel lasta, kuni mõnusalt lõhnama hakkab. Ja nüüd spinat sisse segada ja lasta sellel lössi vajuda.
Pann tulelt ära ja lasta jahtuda.

Spinatitäidiseks:

ca 70 g noori spinatilehti

1 küüslauguküüs, purustatud

0,5 muna

0,25 tl jahvatatud pipart

ca 70 g (pehmet) fetajuustu

Piruka vormimisel lisaks: 50 g mozzarellat, tükeldatud või riivitud  

Vot see pool muna jäi mul täitsa ettekavatsetult üle sellest täidisega vaeste rüütlite tegemisest. Muna oli lahtiklopitult karbiga külmkapis, säilis kõige külmemal alal ilusti kaks päeva. 

Seekord proovisin muljutud feta versiooni, järgmisel korral proovin pannil kuumutada, ehk on siis vähem vesine. Kui pannil teha, siis ilmselt panen ka hakitud sibula ja ehk isegi veerand tšillit või tšillihelbeid. Ja siis peaks ka see pannitäis jahtuma.

 
Aga muljutud variant: kausis muna, küüslauk ja pipar, lisada spinat ja see kätega korralikult lödiseks muljuda. 
Siis pudistada sisse feta ja läbi segada. Tehtud.

Pirukate vormimine:

Kaks pirukat: mul on väga suur pann, ca 20x20 cm või ka suurem pirukas mahub sellele lahedalt küpsema. Kui kasutada väiksemat panni, siis peab tegema väiksemad pirukad.

Jaga tainas kaheks. Puista lauale veidi jahu ja rulli üks osa ristkülikuks ca 35x20 cm. See on tõesti väga õhuke! Tainas on samas väga lihtsalt töödeldav ja laseb ennast venitada. Kui kusagilt rebeneb, siis saab seda ka servast võetud tükiga kergelt lappida. 

 
Laotada täidis ühele poolele. Spinatitäidisele jaga peale mozzarella ja hakklihatäidisele feta!
 
Täidise ümber servad märjaks teha ja teine pool peale tõsta. Nüüd peaks õhu võimalikult välja suruma, selleks on mõistlik küljed esialgu lahti jätta ja hakata neid kinni näppima alles pärast korralikku vajutamist.   

Teise pirukaga sama lugu. Siin hakklihatäidisega.

 
Pannil paar lusikatäit õli keskmisel kuumusel (kasutasin 11/14) tuliseks, üks pirukas peale tõsta. Mul õnnestus see lihtsalt laualt kätte võtta ja hooga pannile suunata, mõni retsept soovitab see jahuga puistatud tordilabidale panna. Nojah.

 
Praadisin kummaltki küljelt ca 4 minutit, piilusin mitu korda serva alla ja jälgisin, et kõrbema ei läheks. Kui üks külg on küpsenud, siis ümberpööramine pannil on tavalise pannilabidaga väga lihtne, kuna põhi on korralikult kõva ja krõbe. Teise külje praadimisel peab natuke servasid allapoole suruma, et need ka pruunistuks. 

Ja siis lõikelauale ja kohe valmis lahtilõikamiseks. Mul jäi spinatipirukas teise valmimist ootama, aga võib-olla oleks olnud parem see kohe lahti lõigata, et aur välja saaks. Teinekord katsetan. 

 

Mõnusad krõbedad! Täitsa arvestatav asendus ahjus küpsetatud pirukatele. Kindlasti saab kiiremini, eriti kui teha ainult ühe täidisega. Ja samas võib selles krõbedas kattes proovida ka klassikalist eesti moodi hakkliha, riisi ja munaga täidist.  

Mees kiitis väga heaks. Tütar spinatiga muidugi ei proovinud ja selle hakkliha kohta arvas ka, et oli üsna ok, aga teinekord enam ei sööks. Mis siis ikka. Sellega on meie majas alati vaja arvestada, ei mingit üllatust.    


Kommentaarid