Odrajahu-kohupiimakarask õhugrillis

Küpsetasin 18cm diameetriga lahtikäivas vormis, mis õhugrilli mahub. 
Üks maitsestamata kohupiimatoru lõpp ootas tegemist ja odrajahu ka. Tahtsin odrajahu võimalikult palju ära kasutada ja leidsin viimaks selle retsepti täiesti ilma nisujahuta. Kanepi valla seltsi naiste retseptivaramu. Maitse on üsna intensiivselt "odrane". Tavaliselt on hulgas nisujahu, mis maitset mahendab, aga mulle see ainult odraga versioon meeldib.  

Originaalis on keefir, ilmselt võiks olla ka pett või hapupiim. Mul ootas tegemist üks vanem hapukoor, panin seda natuke alla 200g ja lisaks sortsu piima. 

Retsept + kommentaarid :

4 dl odrajahu, 

2 dl kefiiri - selle asemel mul ca 180g hapukoort + sorts piima

100–125 g kohupiima - mul läks 150g

1 muna, 

1 tl soola, 

1 sl suhkrut, 

50 g sulavõid või õli,

1 tl soodat 

Pisut võid ja mannat küpsetusvormi ettevalmistamiseks - vooderdasin küpsetusvormi paberiga ja määrisin selle võiga, mis jäi sulatamisnõu põhja.

Valmistamine: 

Sega kohupiim muna, kefiir, soola ja suhkruga. Lisa sulatatud või ja soodaga segatud jahu - 

Mina kloppisin sooda märgade ainete sisse ja nii sai jahu otse pakist mõõta, ei olnud vaja eraldi kausis soodaga segada. 

Tainas tuli üsna paks, tihke ja kleepuv. Seda ei saa vormis lusikaga siluda, märgade kätega üle tõmmates saab kena pinna. 

Tavaahjus tegemiseks: tõsta tainas võiga määritud vormi ja küpseta kohe 180kraadises ahjus 35–40 minutit. 

Mina tegin õhugrillis, kus küpseb madalamal temperatuuril ja kiiremini. Et pealt liiga ei pruunistuks ja alt saaks küpsemaks, katsin algul fooliumiga, mille nurgad toppisin vormi alla, et foolium õhuvoolus lendu ei läheks. Küpsetasin 165 kraadi juures 20 minutit, siis ilma fooliumita veel 10. Teoreetiliselt oleks sellest ka piisanud, aga tahtsin krõbedamat koorikut. Tõstsin kuumuse 180 kraadile ja küpsetasin veel 5 minutit. 

Võiga imeline. Munavõid kahjuks praegu ei olnud. 



Kommentaarid