Bolonja kaste ehk Ragù alla Bolognese

No ikka spagettidega, kuigi originaalis on pigem erinevad lindikujulised pastatüübid. Ja mehele meeldivad tegelikult sarvekesed kõige rohkem. Aga tütre sünnipäevale saabunud noortele tegin suure potitäie kastet valmis ja spagettide keetmisega said nad ise hakkama. 

Kiirustades kokkamise käigus (no kiire oli maja noortele vabastamisega) jäid fotod tegemata. Siin on viimane alles jäänud portsuke soojendatuna. 

Tavaliselt kiirel ajal teen bolognese väga kiirelt ja lihtsalt valmis marinara kastme hoidisega: lihtsalt hakkliha praadida, kaste peale, kümmekond minutit hautada ja valmis. Hakklihale võib praadimise lõpus lisada veidi veini ja/või tummisema maitse jaoks lusikatäie paksemat tomatipastat.  

Seekord oli aega ja võtsin retsepti BBC Goodfood lehelt, kus selle nimeks "The best spaghetti bolognese". Kasutasin veisehakkliha asemel nn kodust hakkliha ja (kuna unustasin veisepuljongi osta) kanapuljongit. Nimekiri on pikk, aga ei midagi keerulist. 

Siit peaks jätkuma vähemalt 6-le. 

Koostis: 

natuke õli

4 viilu suitsupeekonit, hakitud

2 keskmist sibulat, hakitud

2 portandit, puhastatud ja peenelt hakitud (riivisin jämedalt)

2 sellerivart, peenelt hakitud

2 küüslauguküünt, peenelt hakitud

2-3 rosmariinioksa lehed peenelt hakitud (panin ca 1 tl kuivatatud rosmariini)

500g veisehakkliha (kasutasin veis+siga 50:50)

2 x 400g konserveeritud ploomtomateid

peotäis hakitud basiilikulehti, veerand sellest jääb garneeringuks

1 tl kuivatatud punet

2 loorberilehte

2 sl paksu tomatipüreed (selle asemel läks oma salsa)

1 veisepuljongikuubik (kasutasin kanapuljongit)

soovi korral 1 punane tšilli, seemned eemaldatud, peeneks hakitud

125ml punast veini

6 kirsstomatit, poolitatud (mul läks paar tükeldatud suurt magusat tomatit kasvuhoonest)


Maitsestamiseks ja serveerimiseks

75g riivitud parmesan, pluss lisaks serveerimiseks (ma kastme sisse ei pannud, ainult lauale)

400-500 g spagette

soovi korral krõbedat saia

Valmistamine: 

1. Tegin suures ahjupotis. Võib proovida suurema kastmepanniga või potiga. Kui väga suurt panni ei ole, siis võib asjad algul pannil paadida ja siis kõik koos suuremasse potti hauduma panna. 

Panni või potti sorts õli ja kuumaks lasta. 

2. Pannile kuuma õli sisse hakitud peekon, praadida korralikult krõbedaks. (Ma tõstsin nüüd peekoni välja ja jätsin õli pannile)

3. Vähenda kuumust keskmisele tasemele (mul 10/14) ja lisa pannile retsepti loetelust kõik, mis enne hakkliha (= köögiviljad ja rosmariin). Prae aeg-ajalt segades, kuni segu pehmeneb. 

4. Nüüd soovitatakse tõsta kuumust ja lisada köögiviljade juurde hakkliha ning praadida 3-4 minutit, kuni see on üleni pruunistunud. Ma ausalt öelda väga ei kujuta ette, kuidas suur kogus hakkliha selle suure koguse köögivilja juures pruunistub. Praadisin hakkliha eraldi pannil ja lisasin siis potti.  

5. Lisa purgitomatid, enamik hakitud basiilikut, pune, loorber, tomatipüree, puljong, hakitud tšilli, vein ja poolitatud kirsstomatid. Sega korralikult, vajuta purgitomateid väiksemateks tükkideks. 

6. Lase keema, vähenda kuumus vaikse podisemiseni ja kata pott kaanega. Hauta aeg-ajalt segades 1 tund ja 15 minutit. Selleks ajaks peaks kaste olema üsna paks ja rikkalik.

7. Mida mina ei teinud: lisa 75g riivitud parmesani, kontrolli maitset ja sega läbi. Ma jätsin juustu kastmest välja ja lisasin maitse järgi niisama soola-pipart.

8. Keeda spagetid vastavalt pakendi juhendile.

9. Kurna spagetid ja kas sega kastmesse või serveeri eraldi, nii et igaüks paneb ise spagetid ja kastet peale. Lisaks riivitud parmesan ja basiilikulehed. 

Krõbe sai sobib ka kõrvale. 

Kommentaarid