Püreesupp peedi ja köögiviljajääkidega


Hommikuti pakun alati laual tükeldatud köögivilja ja sellega seoses on vahel mõned ülejäägid. Seekord oli valge redis kuidagi kõvem ja osa jäi söömata, samuti mõned porgandiviilud. Kapis ootas viimane sellerivars. Garaažis talvituvad meie aia peedid, võtsin kolm kõige pisemat ja nii see kombo tekkis. Peet katab värvi ja maitsega muud köögiviljad üsna ära, nii et kasutada võib mistahes jääke - kaalikat, pastinaaki, juursellerit... Ja nagu supis ikka, kogused võivad olla suvalised. 

Puljong omal valikul taimne või lihaga. Seekord keetsin eile söödud piprakana kontidest ning viimasel nädalal kogutud ja külmas säilitatud köögiviljajääkidest (sibula ja porgandi otsad, porru roheline osa). Selle rohelise porruga on nii, et puljong peab sellega päris pikalt keema, muidu on see kuidagi mõru. Mul jäi pott ööks kamina leivaahju, algul oli seal ca 100 kraadi ja eks ta jahtus. Ilus tume leemeke tuli. 

Praadimiseks kasutasin kausi põhja jäänud rasva mulgipudru juurde söödud praetud singi ja sibula segust. Võib praadida võiga või taimse toidu eelistamisel õliga.     

Siit puudu kartul, loorber, ürdid ja kitsejuust

Kahele: 

praadimiseks rasvainet

1 sibul

paar küünt küüslauku

1 sellerivars 

peotäis (või rohkem) köögivilja, siin näiteks porgand ja valge redis

3 pisikest peeti või 1 suurem (või vähem peeti, kui muud on rohkem)

1 keskmine kartul (võib ära jätta)

Ca 600 ml puljongit (või vett*)

1 loorberileht ja veidi kuivatatud tilli (või muid meelepäraseid ürte) 

soola-pipart

lusikatäis pehmet kitsejuustu, toorjuustu, sobib ka sulajuust

serveerimiseks rohelist (meil seekord ei olnud) ja midagi kreemist (näiteks kreeka jogurt)

*kui kasutad puljongi asemel vett, siis võiks köögivilju algul pikemalt ja hoolikamalt praadida, et võimalikult palju häid karamelliseid maitseid saada. 

Praadisin hakitud sibulat, porgandit, sellerit ja küüslauku poti põhjas ca 5 minutit, 
lisasin redise- ja peeditükid, praadisin veel paar minutit, lisasin puljongi ja loorberi ja tilli ning jätsin keskmisele tulele kaane alla keema. 
Poole keetmise peal vaatasin, et vist on vaja kartulit, et püree ühtlasem tuleks, lisasin 1 keskmise kartuli tükid. Kokku kees supp ca 35 minutit, aga oleneb peedi mahlakusest. Väga tössid kevadised peedid keevad ilmselt kauem. 

Püreestasin saumikseriga, lisasin pehmet kitsejuustu ja maitsestasin. Juust annab soolast juurde, enne tasub sellega ettevaatlik olla. 

Kaussi sai lisatud eilse piprakana juurde serveeritud kreeka jogurti segu röstitud küüslaugu ja kana "mahladega", see maitses siin juures imeliselt. No ja porgandipirukad ka.  

Kommentaarid