Kana kruupide ja köögiviljadega - koleda toidu kiituseks

Ühepajatoit kana, kruupide ja köögiviljadega 

Nagu tänapäeval kombeks välja tuua - kõhubakterid rõõmustavad eriti köögiviljade üle, mida igapäevamenüüs ei ole. Ja see on arusaadav, sest serveeritud toitu nad ei näe... Ausõna, täitsa imelikult hästi maitseb ka! Mees tõstis juurdegi. Kiidame maitsvat koletoitu!  

Kruupidega seostub meil ikka sealiha, aga saab ka kergemalt - kanaga. Või mistahes ülejäänud lihakraamiga. Külmkappi revideerides leidsin 2 küpsetatud kanakoiba ja läks see.    

Nigella raamatus "At My Table" on toit "Chicken barley", milles ta kasutab tooreid kondiga kanakintse (selle koguse kohta 3), mis lähevad koos köögiviljade ja pestud kruupidega kõik korraga potti, puljong peale ja tunniks hauduma. Teoreetiliselt peaks eemaldama vahtu, aga ta väidab, et seda ka ei viitsi teha. Täielik mugavustoit, mis tema sõnul ka arusaadavatel põhjustel kunagi Instagrami ei jõua. 

Minu väiksema ahjupotitäie kogused said seekord sellised, jätkub 2-3 sööjale:

Siit on puudu sinep, sidruniviil ja kartulikuubikud 

1 dl odrakruupe (leotamata*)

100 g porgandit, tükeldatud suuremateks kangideks

100 g pastinaaki, tükeldatud veel suuremateks kangideks

70 g porru heledat osa, viilutatud

0,7 dl kuuma kanapuljongit

2 tl kanget sinepit

1-3 toorest kondiga kanakintsu (vähema lihaga on ka maitsev) 

või selle asemel sobiv kogus küpsetatud liha

Soovi korral 1 kartul väikeste tükkidena

serveerimiseks soovi korral maitserohelist, sidrunimahla

* Kui kasutad küpsetatud liha, võib 1dl kruupe vähemalt pooleks päevaks likku panna ja siis saab toidu valmis ca poole tunniga. Sel juhul lisa vähem puljongit. Toores liha tahab nagunii pikemat hautamist ja siis ei ole vaja kruupidega enne mässata. 

Ära viska köögiviljade otsi ära! Kasuta neid järgmise puljongi keetmiseks.
Mul on siin lisaks tänasele porgandile, porrule ja pastinaagile eilsed sibulajäägid. Keeda kohe köögiviljapuljongiks või jäta ootama näiteks ahjuliha söömisel näritud konte :) 

Võimalusel kasuta ühepajatoidu tegemisel malmpotti. Korralik paks kõrgema servaga ja kaanega pann ajab ka asja ära. Tõsta tükeldatud köögivili ja kruubid potti. Kui kasutad toorest liha, lisa ka see. Vala peale puljong, sega hulka sinep, lase keema tõusta, soovi korral eemalda vaht. Mageda puljongi korral lisa ka soola. 

Keera kuumus madalaks ja lase pooleldi kaetud potis vaikselt haududa kuni tund, aeg-ajalt segades. Kui kasutad panni, siis aurub rohkem ja ilmselt on vaja vahepeal vett lisada. Pastinaak küpseb kiiremini, selle võiks võimalikult peale tõsta. 

Kartul lisa ca 15 min enne valmimist. Mina panin kartuli lisaks, kui tundus, et olen liiga palju puljongit kasutanud ja ilma jääb vedel. Küpsetatud liha kasutamisel lisa ka see veidi enne valmimist. 

Maitse, lisa vajadusel soola-pipart ja ühe väiksema sidruniviilu jagu (teelusikatäis?) sidrunimahla. Lase uuesti keema, võta tulelt ära ja lase enne serveerimist seista 10-15 minutit. Tõsta kaussi ja püüa ennast süües tagasi hoida...

Hinnang

See väiksem lihakogus oli täiesti piisav. Olin olnud eriti porru suhtes kahtlev. Praetult see mulle üldse ei meeldi, kipub pigem põhja hakkama ja jääb sitke, niimoodi keetes küpseb aga täiesti sulavaks. Pastinaak annab oma magusvürtsika noodi. Teinekord proovin pastinaagi asemel kaalikat. Eesti värk. 


Kommentaarid