See oli nüüd mu esimene katsetus vietnamipärase toiduga. 2024.a aprillis autosuvilaga Hollandist läbi Rootsi Eesti poole tagasi matkates sattusime Kalmaris äsja avatud Vietnami toite pakkuvasse restorani S&B, mis oli rahvast pungil ja toit täiesti imeline. Miks Tallinnas sellist ei pakuta? Mingi õrna vihje sellele toidule sain täna ikkagi kätte.
Teravat tšillit kahjuks kodus ei olnud, mõned eelmise sügise rohelised enda kasvuhoone jalapenod veel külmkapis, lisasin viilud juba karamellistuva liha juurde. Teinekord hangin ka sidrunheina, mille valge osa peaks ülipeeneks hakkima ja koos küüslauguga pannile panema.
Kogused olid täna sellised. Koos riisi ja lisanditega jätkub kolmele. Kastet sellel roal ei ole, riisiga segades on maitset niigi küll ja veel. Kui soovi, võib midagi tšillist veel juurde võtta.
õli praadimiseks
1 sibul, hakitud
1 suurem küüslauguküüs, riivitud
tükk ingverit, riivitult ca 1,5 tl , võib ka rohkem
võiks lisada ühe pisikese punase tšilli ja väiksema sidrunheina valge osa, mõlemad peenelt hakitud
värske tšilli puudumisel panin natuke kuivatatud tšillit, aga see kipub praadimisel kõrbema
350 g seahakkliha
3,5 sl (tihedalt vajutatud!) heledat muscovado suhkrut (mul oli tume, ühe lusikatäie asendasin tavalise valge suhkruga)
1,5 sl kalakastet
Kausis serveerimiseks jasmiinriisi, rohelist sibulat, porgandiribasid, jääsalatit jm
Suurele pannile õli, keskmisel kuumusel sibul, küüslauk, ingver, tšilli veidi pehmemaks praadida.Kuumus kõrgeks, sealiha pannile, tükeldada ja vajutada, kuni suuri tükke enam ei ole ja liha ei ole roosa.
Lisada suhkur ja kalakaste, segada hoolikalt läbi ja jätta 2 minutit ilma segamata, et saaks karamelliseeruda.
Segada läbi ja korrata 30-60 sekundi kaupa veel mõned korrad, kuni liha on sobivalt pruunistunud. See peaks olema ikka väga pruun ja krõbe.
Lao kokku oma sobilik kausitäis ja naudi! Ka meie tütreke, kes peaaegu midagi ei söö, sõi natuke liha värske köögiviljaga ja leidis, et see on täitsa hea. Milline kiitus!
Kui riisi üle jääb, siis proovi ka veisehakklihaga Tai versiooni.
Zero waste: ära lase pannile jäänud toredust lihtsalt kanalisatsiooni! Selline vahva korralikult karamellistunud kiht on suurepärane puljongialus. Valasin sinna vett, lisasin veidi maitseaineid, lasin paar minutit vaikselt keeda ja jahutasin, panin külma ootele. Ilus tume puljong läks mõne päeva pärast supile maitset andma. Sama tegin Tai karamellise veisehakkliha ja Vietnami hakklihapallide panniga.
Kommentaarid
Postita kommentaar