Marineeritud kurgid sinepiseemnetega ehk taevalikud kurgid


Naabrimees ütles, et need kurgid on lihtsalt taevalikud. Ei saa vastu vaielda, on tõesti maitsvad. Põhiretsept, nagu enamasti, Naminamist. Enne keetma hakkamist loe ka allpool * juurest, kuidas purke potist välja tõsta ja veendu, et kõik vajalik on olemas. 

Oluline muudatus: sinepiseemnete kogust olen suurendanud ja ei lisa neid marinaadi sisse, vaid igasse purki. Marinaadi sees on neid väga raske võrdselt purkidesse jagada. 

Tervete kurkide marineerimisel tuleb neid koos purgiga vees kuumutada, nii et peaks valima poti, kuhu purgid ära mahuvad. Mul läheb 0,6-liitriseid ja ka 1-liitriseid purke 3tk 5-liitrisesse potti. Purgid peaks olema ühesuguse kõgusega, sest keev vesi peaks kõigil ulatuma kaelani. Purke ja kaasi ei ole vaja steriliseerida, pese lihtsalt puhtaks. 

Jumala eest, ma ei tea, kui palju kaaluvad kurgid, mis mahuvad kolme 0,6L purki. Väikeseid läheb üldiselt äärtesse 5 ja lisaks litsuda keskele viimasena veel kuues.

Õpetus on alati, et pange maitseviljad purgi põhja. Kui kasutada 0,6L purke, siis peavad kurgid olema võimalikult lühikesed ja purgi põhjas ei tohiks midagi olla! Liitristes purkides võib rahuga igasugu kraami purgipõhja laduda. 


Kui kurgid ei ole samal päeval korjatud, siis peaks neid võimalikult külmas vees paar tundi leotama. 

Marinaad (seda jääb 3x0,6L tehes järele ja liitristesse jääb väheks**):

1 l vett

2 sl suhkrut

2 sl jämedat soola (kasutan tavalist jämedat, mitte meresoola)

2 sl 30%list äädikat


Topi pestud kurgid tihedalt purkidesse.

Pane igasse purki: 

kurkide vahele jupp tillivart, kolmandik suuremast tilliõisikust või 1 väike, 2 küüslauguküünt (poolitatud, st 4 tükki), väike teelusikatäis sinepiseemneid. Võiks panna mädarõigast, aga seda mul pole ja ei ole kunagi pannud. 


Peale 2-3 mustsõstralehte ja nende peale risti pikad peenemad tillivarred, nii et otsad on sügavale purki topitud ja need hoiavad mustsõstralehti kurkide peal. Nii on pärast kõik paremini vedelikuga kaetud.


Marinaadi keetmiseks
kuumuta vesi keemiseni, lisa sool ja suhkur ning sega, kuni need on lahustunud. Lisa äädikas ning kuumuta veel minut.

Tõsta marinaad kohe kurkidele. Kuna sinepiseemneid selles ei ole, mida kulbiga jagada, siis võib marinaadi tegelikult ka potist valada.  


Pane purkidele kaaned lahtiselt peale, tõsta purgid potti, vala nende ümber keev vesi (kuumaveekannuga või teise potiga keedetud), nii et purgid on kaelani vees. Otse samas potis keevasse vette on purke raske tõsta, sest neid peab natuke sättima, et kõrvuti mahuks. Õiget veekogust on ilma purkideta potis raske ennustada. 
 
Kuumuta purke vaevu mullitaval keemisel 15-20 minutit, kuni kurgid muutuvad heledamaks. Siin on võrdluseks kuumutatud ja kuumutamata kurgid: 

Tõsta veest välja*, keera kaaned kinni ja lase purkidel kummuli jahtuda. Kui sinepiseemned on purgipõhja kleepunud, raputa purki.

 

*Keevast veest esimese purgi väljatõstmine ilma spetsiaalse haaratsi või silikoonkinnasteta on päris keeruline. Alternatiiv: panna kätte puuvillased või villased (mitte sünteetika!) sõrmikud ja nende peale tavalised paksemad kummikindad, keerata purgil kaas tugevamalt kinni, nii et sellest tõsta saab. Siis võtta mitmekordselt kokkupandud köögirätikuga kiiresti kaanest kinni ja tõsta välja. Keeruline selgitus ilma videota... aga kõik saavad hakkama. Järgmiste purkide kättesaamine on lihtsam, sest vesi on madalamal.   

**Järelejäänud kuuma marinaadi sisse võib panna kurgiviilud, lasta jahtuda, tõsta külmkappi ja süüa juba järgmisel päeval. 

Kommentaarid