Pasta pomodoro ehk värskes tomatikastmes

Pasta pomodoro

Jagan oma aiasaadusi ka naabritele. Viimaks on kätte jõudnud tomatite küllus ja kirsstomatid on ikka uskumatult pehmed ja magusad. Kui siis naabrimees järjekordselt tuleb basiilikut küsima, et tal vaja pasta pomodorot teha, siis tuleb see ikka ise ka ette võtta. 

Olen ammustest aegadest jäänud itaalia toitude uurimisel Chef Jean-Pierre juurde, kes on kõiges uskumatult entusialstlik, nii et kui on kiire, siis vajaliku infoni jõudmiseks kerin videot ikka tublisti edasi. Aga muidu on ta ikka päris nunnu. Koguseid siin väga ei olegi, püüan umbes kirja panna.

Kahele: 

praadimiseks õli

pool keskmist sibulat, jämedalt hakitud

paar suurt peotäit küpseid magusaid kirsstomateid, poolitatult ca 0,5 liitrit 

peotäis basiilikulehti (+ varred, kui on)

soola, pipart, (vääris)oliivõli

sobiv kogus pastat

Peale riivimiseks parmesani (pecorino on ka hea)


Suures potis pastavesi keema. 

Sügavam pann* tulele, sibul õliga vaiksel tulel praadima, kuni on mõnusalt pehme ja kuldne. Siis tuli keskmisest kõrgemaks ja kirsstomatid peale.

Pasta keema. Korralik spaghetti läheb al dente staadiumi ca 8 minutit, selle ajaga saab kaste ka valmis.

Tomatitele soola, basiilikuvarred sisse, suurem osa basiilikulehti ka rebida ja sisse. Aeg-ajalt segada. Kui pasta hakkab valmis saama, suruda tomateid veidi selle asjandusega, millega kartuliputru tehakse. Eemaldada kastmest basiilikuvarred.

Pasta keeduvedelikust välja tõsta, kastmesse segada. 

Taldrikusse saab korraliku keerutatud kuhja kulbi abil: võta kulbiga sobiv kogus, pista sellesse tangide otsad ja keera kulbi sees, nii et tangide ümber moodustub "pastarõngas". Libista see kenasti taldriku keskele. Lisa veel pastakastet.

Riivi peale parmesani, nirista head oliivõli, rebi basiilikulehti ja jahvata värsket pipart.    

Mamma mia!

* Kui ei ole sügavat panni, siis võib kastme jaoks kasutada ka sobivat potti. Kuna on vaja praadida, siis laiema põhjaga on parem. Või siis tavalisel pannil praadida sibul, lisada tomatid ja praadida neid mahla eraldumiseni, siis valada potti ja keeta seal edasi. Laial tavalisel pannil aurustub väikest kogust tehes liiga palju vedelikku ja kaste jääb kuiv.   


Kommentaarid