Borš - supipõhi purki

Borš purgis - värskekapsaborš lihata

Eile õhtul keetsin suurema laari borši, mis on meie supihoidiste hulgas kõige menukam. Või siis seljankaga üsna ühel pulgal. Oleneb sööjast :) 
Supi tegemiseks lahjendada ca 1:1 või vastavalt oma eelistustele. Suppi võib teha ka veega, aga puljongiga ikka parem. Ja sisse võib tükeldada mistahes muust toidust järele jäänud liha (grillitud, ahjupraad vms). 

Olen võtnud aluseks Naminami retsepti, aga no see on ikka röögatult suur kogus, ma ei kujuta ette, millisesse potti see peaks mahtuma. Teen 2/3 kogust ja tulemuseks on 6 liitrit. Mul on 10-liitrine pott ja kapsast lisades on see ka ääreni täis. Täiskoguse puhul oleks lõpptulemus ju 9 liitrit ja vahepeal ehk 14 ligi.  

Ülaloleval pildil on sibulat natuke liiga palju, paar tükki jäi üle, tomatit ka. 

Retsepti kogused on arvestatud pärast köögiviljade puhastamist!
ca 1,7 dl õli 

0,7 kg porgandit, jämedalt riivida

0,7 kg peeti, jämedalt riivida

150 g juursellerit (seekord ei olnud, lisasin 1 varre varssellerit), jämedalt riivida

2 kg kapsast, ribadeks

14 tera musta pipart

3,5 sl jämedat soola (nt Meira meresoola)

120 g suhkrut 

3 loorberilehte

0,7 kg tomatit, tükeldada

0,7 kg sibulat, tükeldada

2 sl 30%list äädikat

tilli, hakitud (võib ka kuivatatud)

Otsi välja purgid ja kaaned. Kaasi tasub panna vähemalt +1, vahel mõni täitsa uus kaas käib lihtsalt ringi.  Mul tuli seekord 6 purki 0,6 liitriseid (need kõige tavalisemad poe kurgi- ja boršipurgid) ja 3 suuremat ribilist, mille mahtu mõtnud ei ole. 0,75? Nii et kokku alla 6 liitri ja natuke jäi kohe söömiseks. 

Porgand, peet ja juurseller jämedalt riivida (seekordse varsselleri tükeldasin võimalikult väikeseks, et kiud ei jääks segama). Mul köögikombaini kõige jämedam riiv annab üsna suured tükid, see sobib hästi. 

Kapsas ribastada.

Kui sa just väga aeglane tükeldaja ei ole, siis nüüd võiks panna õli suurde potti kuumenema ja lisada riivitud köögiviljad, siis on aega tomati ja sibulaga tegeleda. 

Potil võiks kaas kogu aeg peal olla, kui seal just parasjagu midagi ei toimeta. Vedelik on purkipanekul oluline ja seda ei tohiks auruda lasta. 

Riivitud köögivilju vahepeal segada. Kui need on 5 minutit kuuma saanud, lisa kapsad ja maitseained (sool, suhkur, pipar, loorber). Sega korralikult läbi ja jätka kuumutamist 20 minutit, aeg-ajalt põhjast üles segades.

Lisa tükeldatud tomatid ja sibulad, keeda veel 20 minutit, aeg-ajalt põhjast üles segades.

Kui kuumutad purke ahjus, siis võiks pärast tomati-sibula lisamist panna ahju sooja 120 kraadi. Purgid peaks vähemalt 10 minutit kuumenema. 

Vedelikku peaks juba olema piisavalt, et kokkusurutud köögiviljad selle sees oleks. Olen ausalt öelda lisanud vajadusel sortsu keedetud vett, kui vedelikku liiga vähe on. Eks need köögiviljad on ju ka erineva veesisaldusega, vahel rohkem kuivanud ja mõni sort vähem mahlane. Naminami soovitab vedeliku vähesuse korral veel edasi hautada, aga ma kardan, et siis on lõpuks lihtsalt löga. Mingil määral vedelik aurustub ka, nii et nokk kinni, saba lahti. 

Pane kaante kuumutamiseks vesi potiga keema, selles saab ka suure auguga "moosilehtri" enne kasutamist keeva veega üle lasta. Kaaned peaks keema paar minutit.

Lisa supile äädikas ja till, keeda veel 2-3 minutit.

Ja nüüd purgid ükshaaval ahjust välja, lehtri abil võimalikult täis toppida ja kaanetada. 

Kuni viimase hetkeni tundub mulle alati, et peet ei anna piisavalt värvi* välja, kapsas on ikka hele. Aga lõpuks on värv imeline ja eile hilja õhtul purki jõudnud kraam nägi hommikul välja nagu maasikamoos. Igatahes on see vähemalt sama hea.  

*2 aastat tagasi tegin borši valge-punasetriibulisest peedist, siis jäi tõesti liiga hele ja lisasin tummisema värvi nimel mõned kuhjaga lusikatäied kontsentreeritud tomatipastat.  

Kommentaarid