Galetitainas 4 koogile:
ca 2 dl jahu (120g)
100g võid
2 väikese kuhjaga supilusikatäit suhkrut
tubli näputäis soola
ca 1 sl vett
Nagu ikka muretainas, sõtkuda ei tohi, muidu jääb tihke. Kuivained kaussi, võitükid juurde, puruseks näppida, lisada sortsuke vett, vajutada ühtlaseks, vormida lamedaks tükiks ja kile sees külma.
Muretainas peaks seisma külmas vähemalt tunni, mul oli ca 30 minutit ja toimis ka. Ja mul on ka kommentaar selle "jääkülma vee" kohta, mida alati muretaina puhul kasutatakse. Jumal küll, kui sul on muud asjad toasoojad, siis kuidas mõjutab lusikatäie vee jäine või vähem jäine temperatuur selle taina toimimist? OK, ei pane kuuma vett, aga ka lihtsalt toasoe vesi on täiesti sobilik.
Täidis:
100g aedmustikaid
mõned kobarad punaseid sõstraid, sellest mõned marjad puruks vajutatud
(Sõstarde puudumisel võib lisada sortsu laimimahla)
2 sl suhkrut (või rohkem, maitse järgi)
2 tl maisitärklist
kardemoni
Lisaks:
määrimiseks veidi muna (piisab munakloppimise kausi "loputusest", kui klopid muna kausis lahti ja kasutad seda muus retseptis või valad karpi, millega külmkappi paari päeva jooksul kasutamiseks panna)
roosuhkrut (suureteraline helepruun annab kõige mõnusam krõbeduse)
Sega kausis mustikad, terved ja purustatud sõstrad (või pisike sorts haput mahla, nt laim, sidrun), tärklis, ja suhkur.
Jaga tainas neljaks, veereta pallikesteks ja vajuta jahusel pinnal ca 12cm läbimõõduga ketasteks. Proovisin ka tainarulliga, aga ei ole mõtet koogi puhul, millele krobelised servad annavad krõbeduse eelise.Veendu, et kettad ei ole pinna külge kinni jäänud, libisevad vabalt! Muidu ei saa neid pärast vormimist kätte.
Jaga täidis 4 ketta keskele, äärtesse peaks vähemalt 2cm ruumi jääma. Raputa täidisele veidi kardemoni. Vormi tainaservad külgedelt üles, nii et enamik täidist jääb pealt lahtiseks.Nüüd on hea tõsta galetid õhugrilli korvi küpsetuspaberi tükile. Või kasuta spetsiaalset õhugrilli pabersisu, aga seda tuleks õliga määrida, muidu jäävad koogid kinni.
Õhugrill sooja 175 kraadi.
Määri koogiservad natukese munaga. Seda ei kulu palju, munakloppimise kausi põhja jäänud munale paar lusikatäit vett lisaks ja sellega määrida. Raputa tainaservadele pruuni suhkrut.Küpseta ca 16-18 minutit, vahepeal võiks korra kiirelt piiluda.
Jäätisega täiesti jumalik maius!Mõtlesin, et pikemalt seisma jäädes kaob taina krõbedus, aga see oli krõbe veel ka ülejärgmisel päeval. Värskete soojade kookide söömiseks võiks meile kahele teha 2 kooki korraga ja teise poole tainast jätta külmkappi järgmist korda ootama.
Kommentaarid
Postita kommentaar