Klassikaline meetod on hautada marjad koos kestadega, et saada kätte võimalikult palju pektiini. Siis kurnata sõelal, et mahl kätte saada.
Kui on väike kogus marju, siis soovitan ikka klassikalist sõelaga kurnamist.
Suure koguse sõelaga kurnamine on täielik peavalu*. Lihtsam on aurutiga mahl teha, aga aurutatud mahlast želee ei ole eriti tugev, pigem lödisev.
Sel aastal leiutasin täiesti geniaalse lahenduse: pooled marjad panen aurutisse ja pooled potti hauduma ca 15 minutiks. Siis surun potis marjad kartulinuiaga natuke puruks ja valan need ettevaatlikult auruti korvis teiste marjade peale, mis toimivad sõelana. Seemnesodi ei jõua puhta mahla sisse, aga tarretavat ainet saab niimoodi piisavalt. Ja ei mingit sõelaga mängimist.
Siin fotol on toasoojad purgid:
- vasakul traditsiooniliselt kestadega keetes ja nõrutatud mahlast želee (veidi viljaliha ka sees, tuhmim), väga hästi tarretunud
- keskel on pooled marjad keedetud ja aurutisse teiste peale valatud, selge želee, ka väga hästi tarretunud
- paremal aurutatud mahlast tehtud selge želee, nõrgalt tarretunud (külmkapis hoidmine ka ei aita)
Seega julgen soojalt soovitada pool aurutis + pool potis meetodit.

Retseptil koguseid ei ole, sõltub saadava mahla hulgast.
Siin on punasesõstramahl ja mustsõstramahl.
Võta pott, kuhu mahub mahl ja mahlaga võrdne kogus suhkrut (1 liitri ehk ca 1 kg mahla kohta 1 kg suhkrut).
Kuumuta segades, kuni suhkur on sulanud. Lase ca 10 minutit keeda, vajadusel korja vahtu (see on ka täitsa söödav, näiteks kohe röstsaia või kohupiima peal, või tee mannavahtu).Kalla steriliseeritud purkidesse ja kaaneta kohe (steriliseeritud kaaned).
*Siin on sõelal kurnatud ja veidi veel surutud mass. Marju oli pesukausitäis, keetsin 10L potis. Tõstsin portsude kaupa sõelale ja lasin nõrguda. Nõrgunud jäägi tõstsin suurde kaussi. Mõne aja pärast tekib kausis marjakuhja madalamatesse lohkudesse veel mahla ja siis sa muudkui korjad seda veel ja veel. Heldus, milline mässamine.
Kommentaarid
Postita kommentaar