Caponata rohke tomatiga ehk kuidas päästa närtsinud köögivilju


Selle toidu tegemine tuleb mulle enamasti meelde siis, kui köögiviljaleti juures on õnnetud veidi närtsinud paprikad ja baklažaanid alla hinnatud. Hautise tegemiseks on need täiesti ideaalsed. Ja rõõmu toidu päästmisest saad veel lisaks kaasa. Eriti siis, kui lisaks ootavad päästmist külmkapis mõned oliivid ja kapparid. Või kapparite asemel mõni hapukurk.

Caponata on tükiline köögiviljahautis baklažaaniga, üks Sitsiilia köögi iseloomulikumaid esindajaid. Nagu ikka piirkondlike toitudega, millesse käib mitmeid erinevaid tooraineid, varieeruvad kogused päris suurel skaalal: erinevates retseptides kasutatakse 4 tomati kohta baklažaane 1-5. Aga mina armastan tomateid!
Siin on minu versioon. Esimest korda tehes olid suuniseks Easy Caponata (BBC Goodfood) ja  Caponata à la Bocca (Toidutare). Neist esimene on tõesti väga lihtne, aga eeldab grillitud baklažaanide konservi kasutamist. Teine on jälle kohutavalt tülikas, kuna kõiki aineid praetakse eraldi. Restoraniköögis võib seda ju lubada, aga kodus... No ei viitsi. 

Viilutatud ja ahjus küpsetatud baklažaanMinu väike salanipp on see, et teen baklažaani varem mõne muu toiduga koos ahjus valmis: lõikan viiludeks, määrin kergelt õliga, panen küpsetuspaberiga ahjuplaadile. Või jahtuvasse ahju pärast muud küpsetamist. Nii saab caponata-tegu planeerides näiteks mõned päevad varem need viljad möödaminnes ära küpsetada ja siis külmikus säilitada. 

Kuumas ahjus küpsevad viilud küll mõnevõrra kuivaks, nii et neid on parem lõigata kääridega. Muu hautise sisse lisades muutuvad tükid jälle kenasti mahlakaks. Siin fotol on jahedamas ahjus küpsenud viilud. Ei ole teab mis pruunid, aga ka nii piisab.

Kui ei ole aega pikalt ette planeerida (või ei ole praeahju), siis pole tõesti muud teha kui pannil praadida. Aga see on tüütu. Võtab aega ja lisaks on see vili tõeline käsn, mis imab õli lõputult, vala seda pannile kuipalju tahes, kõik kaob ikka ära ja pann on jälle kuiv. Soovitaks praadida mitte kuubikuid, vaid viilud, mis pärast kuubikuteks lõigata.

1 baklažaan
2 sibulat
mõned küüslauguküüned
2 sellerivart 
2 erinevat värvi paprikat
1-2 purki purustatud tomateid (´a 400g) või samapalju oma aia tomateid tükeldatuna
mõned peotäied rosinaid
peotäis rohelisi oliive (kivideta)
1-2 sl kappareid (kui sul ootab kapparite asemel päästmist mõni soolakurk, kasuta seda)
1-2 sl (punast) veiniäädikat
1tl (demerara) suhkrut või natuke mett
Maitseks ürte: pune, tüümian, rosmariin
soola, pipart
õli praadimiseks

Küpseta baklažaan ahjus või pannil viiludena (vt eelnev kirjeldus). Tükelda sibul, küüslauk ja varsseller üsna peeneks, paprika mõnesentimeetristeks tükkideks. Tükelda ka baklažaan, viiluta oliivid ja haki kapparid peeneks.

Kuumuta pannil köögiviljade praadimiseks õli. Hea õli annab toidu tekstuurile kõvasti juurde, mina valan seda kuni sentimeetrise kihi. Kes rasva osakaalu väga vähendada püüab, saab kindlasti vähemaga hakkama.
Prae sibulaid vaiksel tulel ca 5 minutit, lisa küüslauk ja seller, prae veel 5-10 minutit. Lisa paprikad ja baklažaan, prae veel paar minutit.

Lisa kõik muud ained. Kui segu tundub liiga kuiv (purgitomatid on tihked), lisa umbes pool konservipurgitäit vett. Soolaga tasub algul ettevaatlik olla, seda lisandub ka oliividest ja kapparitest. Lisaks aurub osa vedelikku. Soola võib maitseks lisada ka toidu valmimise järel.


Kuivatatud ürdid: punet (üleval paremal) lisan sellele kogusele umbes teelusika, tüümiani (keskel) pool sellest ja rosmariini (värsket pool teelusikat, kuivatatud näputäie). 
Lase keema tõusta, kata kaanega ja lase väga tasaselt tunni jagu podiseda. Vajadusel maitsesta täiendavalt.


Kui valmistasid suurema koguse, võib osa panna keeva veega loputatud purki, peale võib veel valada veidi külmpressi oliivõli, korralikult kaanetada ja see säilib külmkapis ... nii kaua, kui nii maitsev asi säilida saab :)

Korralikult steriliseeritud purke ja kaasi kasutades säilib purgis ka aasta. Mul näiteks sahvriks ülendatud garaažis. Selliselt säilitamiseks ei tohiks kuumutamata õli peale valada.  

Kommentaarid