Krõbedad suvikõrvitsakuklid ahjus


Retseptiveebis sattus ette Lia Virkuse suvikõrvitsasai, mis küpseb ahjus 1,5-liitrises keeksivormis ligi tund. Mul ei olnud nii kaua aega oodata ja üldse ei meeldi mulle ahju ühe väikse asja pärast pikaks ajaks käima panna. Ja ennäe, leidsin kapist seni kasutamata muffinivormilaadse aluse, millel madalad pesad. Ideaalne väikesteks kuklikesteks. 

Teoreetiliselt peaks saama kasutada ka muffinivorme, aga pätsikesed selle sees jäävad madalad ja võib-olla ei pruunistu pealt nii hästi.  

Tegin esimesel korral veerand kogust, sain 8 pätsikest, mille kohta mees arvas, et täielik gurmee. Kui minu kallis mees ütleb midagi sellist millegi kohta, mis sisaldab suvikõrvitsat, siis on kindla peale minek.  

Eks oma osa oli ka sellel, et küpsetamise lõpus määrisin kuklid üle sulavõiga, millesse purustasin küüslauku. Imeline maitselisand ja annab mõnusa krõbeda pinna ka. 

Teisel korral teisendasin koguseid nii, et tuleks 12tk. See on 3/8 originaalretsepti kogusest, väikeste kohandustega.  

12 kuklit

100 g suvikõrvits

0,5 dl roheline sibul (võib ka rohkem)

1 tk muna M suurus

75 g hapukoor

20 g taluvõi, sulatatud

1,9 dl nisujahu

70 g Cheddari juust (kasutasin tavalist Eesti juustu, Mo Saaremaa riivjuust)

0,5 tl küpsetuspulber

0,3 tl söögisooda

0,3 tl peen meresool (tegelikult maitse järgi, kohanda) + suvikõrvitsale

Määrimiseks

ca 25g sulatatud võid + vähemalt 1 suur küüslauguküüs, purustatud
lisaks vormide määrimiseks võid


Riivi suvikõrvits jämeda riiviga, puista peale veidi soola ja jäta 15 minutiks seisma. Enne tainasse lisamist pigista veidi kuivemaks (aga mitte päris kuivaks). 

Riivi juust jämeda riiviga või kasuta poe riivjuustu. 

Määri 12 madala lohuga küpsetusvorm võiga. 

Sega omavahel kokku kuivained: jahu, küpsetuspulber, sooda ja sool. Teises kausis klopi kergelt lahti munad, lisa sulavõi, hapukoor, hakitud sibul ja kuivemaks pigistatud suvikõrvits. Sega hulka ka riivitud juust ja kuivainete segu. Sega ühtlaseks tainaks ja jaga 12 tk küpsetusvormi. 

Küpseta 180 kraadi pöördõhuga  ca 20 minutit, vahepeal sulata kuklite määrimiseks või ja pressi sisse küüslauk.  

Võta vorm ahjust, määri kuklid lahkelt küüslauguse sulavõiga, püüdes ka küüslaugutükid kuklitele jagada. 

Küpseta veel 3-5 minutit, kuni kuklid on mõnusalt pruunid ja krõbedad. 

Naudi kohe soojalt!  


Kommentaarid