Kui aias olid viinapuud üle pea kasvanud ja palju võrseid sai välja lõigatud, tuli jälle mõte dolmasid katsetada. Igal aastal mõtlen, sel korral tegin ära ka. Kes siis head kraami komposti viskab.
Retsepte on veeb täis, kohandasin midagi vastavalt kapi sisule ja isule. naminami retseptis on täidise hulgas tomatipasta ja kuubikuteks lõigatud paprika. Mul oli lootus, et ehk proovib seda rooga ka tütar, kes neid vilju ei söö, nii et tegin ilma. Riisi ja hakkliha vahekord on retseptides väga erinev. Kohati on neid kaalu järgi ühepalju ja kohati riisi väga väike hulk. Mul sai riisi just nii palju kui paki põhjas veel oli ehk 100g.
Maitseks kasutasin kunagi laadal Gruusia maitsete letist ostetud ja vähe kasutust leidnud svani soola.
Viinamarjalehed:
suurem peotäis terveid lehti, varreosa ära lõigatud. Panin potti, valasin peale keeva vee, lasin korraks keema tõusta, nõrutasin sõelal ja lasin täidise valmistamise ajal jahtuda. Lehed muudavad värvi umbes nagu kurk, kui sellele kuum marinaad peale valada.
praadimiseks õli
1 sibul, hakitud
2 küünt küüslauku, hakitud
200g hakkliha (seekord oli seahakkliha)
100g riisi
1 mitte eriti terav tšilli (kasvuhoonest, sort Yanka, suur heleroheline ja veidi teravust)
2 väikese kuhjaga tl svani soola
natuke tšillipulbrit, vist ca 0,5 tl
umbes 1 dl vett täidise hautamiseks
vett ja veidi soola rullide hautamiseks
Sibul vähese õliga keskmisel tulel praadida mõned minutid, lisada küüslauk ja praadida veel minut. Kuumus kõrgemaks, sibul ja küüslauk panniserva lükata, pann särisema ja hakkliha peale.Praen hakkliha tavaliselt nii, et vajutan lapikuks nagu pihvi, praen mõlemalt küljelt pruunikaks ja siis hakkan hakkima. Nii ei jahtu pann pideva segamise peale maha ja liha ei hakka oma mahlas keema.
Seni ladusin viinamarjalehed lauale, läikiv külg all, varreotsad enda poole. Lehed olid erineva suurusega, aga kodutoidu puhul ei ole see oluline, ei pea kellelegi väga võrdseid portsjoneid tegema.
Maitsesin täidist, lisasin pisut soola. Igale lehele (olenevalt suurusest) kuhjaga teelusikatäis või rohkem täidist. Endapoolne serv peale keerata, siis mõlemad küljed peale voltida ja veeretada endast eemale. Ladusin rullid täidise valmistamise pannile. Kui kasutada muud panni või potti, siis peaks selle enne lahkelt rasvainega määrima.Väikesele pannile mahtus mul 28 rulli. Valasin juurde keevat vett nii et rullid said napilt kaetud, lisasin näputäie jämedat meresoola, panin raskuseks peale taldriku, pannile kaane ja jätsin kaane alla keskmisel kuumusel hauduma. Kokku oli ca tund ja 10 minutit, mõned lehed oleks võinud veel kauem olla.
Vahepeal lisasin veidi vett, kui oli kuulda, et pann hakkab särisema - vesi oli riisi imendunud ja ka aurunud. Enne serveerimist peaks vesi olema üsna kadunud.
Veidi täidist jäi üle, lisasin sellele veidi vett ja hautasin eraldi väikeses potis, see sai tütrele õhtusöögi algatuseks.
Väga maitsev oli! Juurde sai meie klassikalist oma aia tomati ja kurgiga salatit hapukoorega.
Kõige üllatavam oli, et muidu toidu suhtes väga valiv ja konservatiivne tütar sõi ka paar rulli. Ise kirjeldas, kuidas osa tema ajust selle eest hoiatab, et kuule, see on viinamarjaleht, ära söö!
Kommentaarid
Postita kommentaar