Kui käid Häädemeeste lähedal Rannametsas kultuurmustikaid korjamas, siis on raske mitte liiga hoogu minna. Korjasime teist aastat järjest endale ca 1,3 ämbrit ehk 8 kg. Ja siis hakkab peale see nali, et kuhu see kõik panna ja mida teha. Külmkapp on ääreni mustikatega karpe täis, majapidamises ei ole enam ühtegi tühja karpi. Ja ikka on marju üle. Nii et osa sai moosiks koos vaarikatega, nagu pampli-vaarikamoos. Tegelikult enam-vähem täpselt samamoodi, aga kogus ikka uhkelt suurem, ca 2,5 liitrit.
1,6 kg (kultuur)mustikaid
400g vaarikaid (sealhulgas natuke pampleid)
700g suhkrut
1 pakk (30g) moosipaksendajat (moosisuhkru kasutamisel ei ole seda vaja)
soovi korral sorts laimimahla (ca 1/4 laimi) ja natuke riivitud koort
Nagu ikka moositegu: natuke vett suure poti põhja, marjad (ja laimimahl + koor) peale ja keema. Kui juba auru hakkab tulema, siis suhkur koos paksendajaga juurde, keema lasta, keeta ca 10 minutit ja samas vahtu korjata.Keemapanemise alguses panin purgid õhugrilli 110 kraadi juurde kuumenema. Kaaned keetsin viimase paari minutiga. Purkidesse, kaaned peale ja garaaži muude hoidiste juurde talve ootama.Ja siis need pannkoogid, mis sisaldasid ka kodujuustu: ühe kodujuustukarbi põhja oli ca 100g seisma jäänud ja kuumutamine tundus parem mõte kui niisama söömine.
14 lusikapannkooki:1 suur muna, kollane otse tainasse ja valge vahustada
ca 100g kodujuustu (see oli klassikaline, mitte hapukoorega)
ca 100ml hapupiima
ca 1,5 dl jahu + natuke kliisid
noaotsatäis soodat
soola, suhkrut maitse järgi
suurem peotäis mustikaid
praadimiseks rasvainet
Segasin muna, kodujuustu, hapupiima, enamuse jahust koos soodaga ja maitseained ühtlaseks, lisasin mustikad koos ülejäänud jahuga (siis jäävad marjad tervemad) ja viimasena vahustatud munavalge ettevaatlikult hulka.
Keskmisel kuumusel praadida väikesed pannkoogid.Ja siis mustikamoosiga. Halleluuja, no niiii hea!
Kommentaarid
Postita kommentaar