Õunakrõbedik marjadega


Pärast 7.augustil tehtud üsna äkilist tagasilõikust kukutab 'Martsipan' suure osa vilju maha. Kaua sa ikka pooltooreid õunu niisama sööd. Täna on vaja hoidiste tegemiseks ahjus purke kuumutada, nii et tasub siis juba ahjus midagi küpsetada ka. 

Pampel on ka puhta segane, nii et need marjad saavad õuntele lisaks. Kui on mahlasemad ja maitsekamad õunad, siis pole marju juurde vajagi, aga 'Martsipan' on suhteliselt kuiv ja mage. 

Teoreetiliselt võiks õunu enne vormi panemist pannil või ja suhkruga veidi praadida, et ahju kasutamist lühendada. Seekord läks ahju rohkem asju, nii et tegin kõik ahjus. 


22cm sisemõõduga vormi läks: 

ca 25g pehmet võid vormi määrimiseks

4-5 suuremat õuna tükeldatult

suurem viil sidrunit või laimi, mahl pigistada õunte peale   

paar peotäit pampleid

4 kuhjaga tl suhkrut

paar sortsu tumedat siirupit

pool klaasi mahla või magusamat veini (mul läks seekord koduvein sõstardest)

Segasin kausis õunatükid laimimahlaga (sidrunit ei olnud) ja valasin võiga määritud vormi, lisasin veini. Ladusin peale marjad, puistasin suhkru ja niristasin siirupi.

200 kraadi ahjus 20 minutit, seni saab kokku segada kaerahelbepudi.


Õige kogus pudi on 100g võiga, aga tegin seekord 3/4, kuna tundus, et muidu on liiga palju, vorm oli õunu üsna täis. Panen siia ikka naminami klassikalise koguse kirja: 

60-100g suhkrut (oleneb täidise hapususest)

100g võid

100g jahu

50g kaerahelbeid

suurem näputäis soola

veidi kaneeli või kardemoni

Kõik kokku segada ja tükiliseks puruks näppida. 

Laotada eelküpsetatud viljadele ja tagasi ahju 30 minutiks. 

Natuke jahtuda ja nautima! Soojalt süües peaks jäätis olema kohustuslik lisand.

Kommentaarid