Pärast 7.augustil tehtud üsna äkilist tagasilõikust kukutab 'Martsipan' suure osa vilju maha. Kaua sa ikka pooltooreid õunu niisama sööd. Täna on vaja hoidiste tegemiseks ahjus purke kuumutada, nii et tasub siis juba ahjus midagi küpsetada ka.
Pampel on ka puhta segane, nii et need marjad saavad õuntele lisaks. Kui on mahlasemad ja maitsekamad õunad, siis pole marju juurde vajagi, aga 'Martsipan' on suhteliselt kuiv ja mage.
Teoreetiliselt võiks õunu enne vormi panemist pannil või ja suhkruga veidi praadida, et ahju kasutamist lühendada. Seekord läks ahju rohkem asju, nii et tegin kõik ahjus.
ca 25g pehmet võid vormi määrimiseks
4-5 suuremat õuna tükeldatult
suurem viil sidrunit või laimi, mahl pigistada õunte peale
paar peotäit pampleid
4 kuhjaga tl suhkrut
paar sortsu tumedat siirupit
pool klaasi mahla või magusamat veini (mul läks seekord koduvein sõstardest)
Segasin kausis õunatükid laimimahlaga (sidrunit ei olnud) ja valasin võiga määritud vormi, lisasin veini. Ladusin peale marjad, puistasin suhkru ja niristasin siirupi.
200 kraadi ahjus 20 minutit, seni saab kokku segada kaerahelbepudi.
Õige kogus pudi on 100g võiga, aga tegin seekord 3/4, kuna tundus, et muidu on liiga palju, vorm oli õunu üsna täis. Panen siia ikka naminami klassikalise koguse kirja:
60-100g suhkrut (oleneb täidise hapususest)
100g võid
100g jahu
50g kaerahelbeid
suurem näputäis soola
veidi kaneeli või kardemoni
Kõik kokku segada ja tükiliseks puruks näppida.
Laotada eelküpsetatud viljadele ja tagasi ahju 30 minutiks. Natuke jahtuda ja nautima! Soojalt süües peaks jäätis olema kohustuslik lisand.
Kommentaarid
Postita kommentaar