See GoodFood retsept seisis mul tükk aega arvutis järjehoidjas ja nüüd sai tehtud. Välja näeb nagu piduroog, nahk maitseb esimese hooga ootamatult pipraselt, aga hetke pärast saad aru, et tõesti väga maitsev. Üks asi, mille suhtes ma päris kindel ei ole, on kurkum. Aasia toitudes teiste vürtsidega segatult on selle maitse kogu kombinatsioonis loomulik, aga lihtsalt soola, pipra ja küüslauguga... Ma pean veel mõtlema. Järgmisel korral katsetan selle asemel paprikaga. Või Santa Maria kartulimaitseainega, mis ka enamasti kõik heaks teeb :)
Marineerida võiks eelmisel päeval! Aga kiirel juhul piisab väidetavalt ka tunnist.
1 sl musta pipra teri - uhmris purustatud
5 küüslauguküünt (mul oli 3 väga suurt) - riivitud
1 terve küüslaugupea
1 tl kurkumipulbrit (järgmisel korral asendan millegagi)
1 sidruni mahl
1,5 kg broiler seljalt lahti lõigatud (spatchcock)*
1 sl õli
400 g kreeka jogurtit
Soovi korral serveerimiseks sidrunisektorid ja koriander
* Lahtilõikamiseks aseta kana rind allpool lauale, lõika köögikääridega mõlemalt poolt selgroogu läbi. Selgroo saad kasutada puljongi tegemiseks, mul läks praegu sügavkülma puljongitegu ootama. Keera lind laual, nii et see on rind ülespidi. Vajuta tugevalt rinnakuluule, nii et kanake on üsna lapik.
Pipraterade purustamiseks vajad uhmrit. Mul tuli pärast pähe, et poes müüakse ka purustatud musta pipart, teoreetiliselt võiks kasutada seda, jääb uhmerdamine ära. Kogus võiks siis olla 1sl asemel umbes 2/3 sl ehk 2 tl.
Purusta uhmris pipraterad, sega juurde riivitud küüslauk ja sega tihkeks pastaks. Sega juurde kurkum ja sidrunimahl, jäta ootele.
![]() |
Selle tõstsin kilekotis külma. |
Küpsetamiseks valmistudes pane ahi sooja 220 (ventilaatoriga 200). Tõsta kana madalate servadega ahjuplaadile (kõrges vormis ei pruunistu!). Kasutasin ka küpsetuspaberit. Pane kana kõrvale terve küüslaugupea, nirista kanale ja küüslaugule natuke õli ja pane ahju.
Küpseta 30 minutit, võta küüslauk välja ja küpseta kana edasi 10-15 minutit, kuni nahk on kenasti krõbe. Mul kulus selleks tegelikult veel 10 minutit ja mu kana oli ka 1,7kg, nii et lisaaeg oli täiesti loogiline. Lihatermomeeter peaks näitama kintsus vähemalt 70 ja rinnas 65 (mina ei mõõtnud). Lase kanal pärast ahjust võtmist plaadil katmata seista ca 10 minutit.
Kuni kana ootab, sega kokku kreeka jogurt ja küpsetatud küüslaugust välja nokitud küpsed küüned. Lisa mõned lusikatäied kana alla tekkinud vedelikku (originaalis soovitas selle kõik sinna kallata, aga minu meelest oleks seda ikka päris palju), Maitsesta soola, pipra ja soovi korral sidrunimahlaga.
Mul oli seekord ahjus korraga hunnik toitu. Kanaga koos serveerimiseks sobisid suurepäraselt koorene kaalikavorm ja kartulipudrupätsid. GoodFood soovitas piprast riisi. No teinekord siis see.
27.02 täiendus: kontidest keetsin puljongi. Viimased kanatükid said söödud ja mees leidis, et nii mõnus piprane amps, ei peaks edaspidi üldse seda "klassikalist" ahjukana tegema.
Kommentaarid
Postita kommentaar